Met deze tips bespaar je vandaag nog op energie
Tegengas bieden aan de stijgende energieprijzen? Met deze tips bespaar je vandaag nog op je energieverbruik in de horecakeuken.
1. Vervang rubbers
Door slecht sluitende rubbers van koeling ontstaat er ijsvorming. Dit zorgt voor 5% meer energieverbruik. Controleer dus elk jaar de rubbers, maak ze schoon of vervang ze wanneer nodig.
2. Vol = vol
Stapel producten niet boven de laadlijn
3. Ontdooi bij ijsvorming
Ontdooi koelingen als er ijs ontstaat. Ijsvorming zorgt ervoor dat de verdamper zijn kou minder goed kwijt kan, waardoor het rendement van de installatie afneemt.
4. Onderhoud de condensor
Een schone condensor scheelt 15% in energie.
5. Dek koel- & vriesmeubelen af
Het afdekken van koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden levert een besparing van 20 tot 50% op.
6. Geen gaspitten onnodig aan
Zet gaspitten na gebruik uit. Een snelle maatregel, en je bespaart er zo 10% verbruik mee.
7. Apparatuur buiten gebruik
Zet alle apparatuur uit die niet gebruikt worden. Zoals au-bain-marie warmhoudplaten, tostigrills, ovens en kookplaten zonder lange opwarmtijd.
8. Afzuiging
Zet na sluiting de keukenafzuiging tijdig uit. Let wel op dat er voldoende ventilatie aanwezig blijft voor de restwarmte van intern geplaatste koeltoestellen. Maak ook het vetfilter regelmatig schoon voor minder ventilatie weerstand en brandgevaar.
9. Frituurtips
Dek de frituur af als je hem even niet gebruikt. Zo blijft het vet warm en hoeft de frituur zichzelf niet steeds op te warmen. Wat je ook kunt doen is overstappen op een kleinere of in delen in te schakelen frituur. Ook kan je de temperatuur van de frituur lager instellen. Zo verbrandt de olie niet én hoef je minder vaak de olie te verversen. Ook dat bespaart kosten.
10. Eco-stand
Zet de vaatwasser in de eco-stand en gebruik de restwarmte om de vaat te drogen.
Bonustip: Stand-by
Kijk ook naar stand-by verbruik alle apparatuur, ook buiten de keuken. Zet deze sluipverbruikers uit na sluitingstijd.
Welke tip ga je vandaag nog inzetten?